Rozdíly mezi High School a College/University (americkou střední a vysokou školou)

Americká střední škola a vysoká škola se liší v mnoha ohledech. V případě, že se chystáte na americkou vysokou školu, tak pochopení některých důležitých rozdílů, a včasná příprava na ně, vám pomůže dosáhnout plynulejšího přechodu.

Zatímco u amerických středních škol, tj. High school, je situace jasná, tak americké vysoké školství rozlišuje mezi tzv. College a University, kdy College je instituce vysokoškolského vzdělávání, která se zaměřuje především na bakalářské studijní programy (undergraduate). To znamená, že mohou nabízet 2 leté přidružené tituly nebo 4 leté bakalářské tituly, ale obvykle nenabízejí programy na postgraduální úrovni (graduate), jako je magisterský nebo doktorský titul, které jsou naopak časté na University, kde ale současně mohou probíhat i programy bakalářské. V praxi lidé častěji používají označení College a některé univerzity mají slovo College i v názvu, jako např. Boston College či Dartmouth College.

Velikost třídy

Třídy na střední škole v USA nemívají více než 34-36 studentů a vyučují zde středoškolští učitelé, tak jak to známe z ČR.

Na vysokých školách se velikosti jednotlivých tříd mohou pohybovat od cca 19 do 100 a více studentů. Ve třídách vyučují profesoři, kteří se oslovují jako „Doctor“, pokud tedy získali doktorát ve zvoleném oboru. Na velkých univerzitách mohou ve třídách vyučovat i asistenti z řad absolventů.

Délka výuky

Na střední škole v USA ve své třídě strávíte průměrně okolo 30 hodin týdně a přecházíte postupně z jedné třídy do další, tak jak to znáte z českých škol. Školní rok trvá celkem 36 týdnů, včetně krátkých prázdnin jaře a dlouhých přes léto.

Na vysoké škole potom ve třídě trávíte 12 až 16 hodin týdně. Výuka není omezena denní dobou a mnoho lekcí probíhá i večer. Ve většině případů je akademický rok rozdělen do dvou 15 týdenních semestrů s dodatečným týdnem po každém semestru pro zkoušky. Obecně platí, že budete mít zimní a jarní prázdniny a jarní semestr pak končí v květnu.

Organizace času

Čas na střední škole vám obvykle organizuje někdo jiný: ředitel školy, učitelé, správci, trenéři a samozřejmě i rodiče. Učitelé pečlivě sledují docházku do třídy.

Naopak na vysoké škole si studenti svůj čas organizují z velké části sami. Je na vás, abyste se dostali do třídy, udělali si domácí úkoly a učili se. Profesoři často formálně docházku neřeší, ale i tak budou pravděpodobně vědět, zda jste na jejich přednášky chodili či nikoliv, zvláště potom na menších vysokých školách a Colleges, kde se studenti s vyučujícími potkávají častěji a znají se osobně.

Styl výuky

Učitelé na střední škole v USA prezentují látku z učebnic, často píší informace na klasickou tabuli nebo na popisovací bílou tabuli, aby si je studenti zkopírovali do poznámek.

Profesoři na vysokých školách také prezentují materiály z učebnic a dalších akademických zdrojů. Mohou nepřetržitě přednášet, mít přestávkové aktivity, organizovat úkoly ve třídě nebo diskutovat o výzkumu na téma, které studujete. Očekává se od vás, že budete mít přehled o všem, co vám bylo prezentováno a budete schopni probírané téma shrnout. Pečlivé poznámky jsou proto velmi důležité.

Domácí úkoly

Na střední škole vám obvykle bude sděleno, co z probírané látky se potřebujete naučit. Učitelé vám zadají domácí úkoly a určí termíny odevzdání. Vaše splněné domácí úkoly učitelé většinou kontrolují.

Na vysokých školách v USA od vás profesoři očekávají, že využijete osnov výuky, tzv. sylabusu, ve kterých je přesně uvedeno, co se od vás očekává, kdy to má být hotové a jak budete hodnoceni. Je na vás, abyste si zadaný materiál přečetli a porozuměli mu. Přednášky a úkoly vycházejí z předpokladu, že jste to již udělali. Profesoři nemusí vždy kontrolovat dokončené domácí úkoly, ale předpokládá se, že porozumění probíranému tématu potvrdíte v testech.

Učení se

Na High school se od vás očekává, že si přečtete krátké úkoly, které se pak probírají ve třídě. Běžně se mimo vyučování učíte třeba jen 2 hodiny týdně, v čemž je většinou započtena i příprava na test.

Na College/University je vám přiděleno značné množství materiálu k nastudování a sepisování, kterému se přitom ve škole nemusíte vůbec věnovat. Obvykle musíte na každou hodinu ve třídě studovat alespoň 2 až 3 hodiny mimo školu, abyste udrželi krok s výukou.

Pomoc 

Pokud se učitelé na střední škole v USA domnívají, že potřebujete s něčím pomoci, tak se na vás obrátí a nabídnou pomoc.

Oproti tomu na americké vysoké škole jsou profesoři obvykle otevření a ochotní pomoci, ale očekávají a chtějí, abyste se dostavili na jejich plánované konzultační hodiny. Studenti mají k dispozici také zdroje, jako je ASC - „Academic Skills Center“ čili Centrum akademických dovedností nebo „Writing Center“ (Centrum psaní), pokud potřebují rozšířit či doplnit své dovednosti, znalosti a probíraná témata.

Zkoušení a testy

Testování je na High school časté a týká se relativně malého množství materiálu. Učitelé často pořádají kontrolní sezení, kde poukazují na nejdůležitější pojmy. Pokud test nestihnete, tak je možné jej absolvovat v náhradním termínu.

Na College je testování méně časté a může zahrnovat velké množství materiálu. Očekává se od vás, že si učivo a materiály k testu připravíte sami. Opravné testy nebo testy v náhradním termínu jsou možné jen zřídka kdy.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Všechno zlé pro něco dobré

Všechno zlé pro něco dobré

Určitě jste celí najatí, jak se to vyřešilo. Určitě jste ty dny nervozitou nespali. Tak teďka vás vysvobodím a budete moct pokojně spát. SPOILER- je to pozitivní celý příspěvek

Konec léta v USA

Konec léta v USA

Ahoj, zdravím vás všechny znovu u dalšího blogu. Dnes bych se rád s vámi podělil o to, co nového se děje v USA a jak aktuálně vypadá život tady. celý příspěvek