Bezpečnost a střelba na školách v USA

I přesto, že ve Spojených státech amerických došlo v minulosti ke střelbě na školách již mnohokrát, tak na drtivé většině amerických škol k žádnému útoku střelnou zbraní nikdy nedošlo a nedojde. Napříč všemi školami v USA navíc existují všemožné snahy, jak těmto situacím předejít. Některé z nich jsou přitom hodně úspěšné.

Střelba na školách v USA

Podle všeho došlo k první střelbě na škole ve Spojených státech amerických už v roce 1764, kdy čtyři američtí indiáni zabili učitele a několik dětí. V současné době se jedná o zemi, kde k podobným útokům dochází častěji, než např. ve školách v Evropě. Na druhou stranu je nutné uvést, že v USA existuje přes 137 tisíc vzdělávacích institucí, což může výsledný dojem zkreslovat. K podobným útokům totiž dochází na naprosté menšině základních, středních, kombinovaných a vysokých škol či univerzit. Navíc se zodpovědné úřady snaží celou situaci řešit.

Plošná opatření

Jak ukazují některé studie, Američané nejsou psychicky labilnější než příslušníci jiných národů. V čem se ovšem tato země dosti odlišuje je dostupnost střelných zbraní. Proto už po mnoho let existují snahy o jejich omezení. Faktem je, že dle statistik mohou aktuálně vlastnit občané Spojených států amerických až 400 milionů střelných zbraní, tudíž na každého obyvatele by v takovém případě připadala více než jedna zbraň.

Naprosté minimum z nich je sice použito k trestné činnosti, nicméně plošné omezení by jistě mělo pozitivní vliv na bezpečnost amerických škol. Že se daná omezení nedaří prosadit je vinou různých lobbistických skupin, z nichž k nejaktivnějším patří Národní střelecká aliance (NRA), ale také soudců, kteří argumentují tím, že „zákaz vlastnit zbraně je v rozporu s národní historickou tradicí přístupu ke střelným zbraním“. Zákaz zbraní je dokonce považován za protiústavní. Z toho je zjevné, že k plošnému omezení v nejbližší době jen tak nedojde, ačkoli vlastnění zbraní rozděluje americkou společnost. Pro omezení zbraní jsou přitom spíše demokraté, proti jsou naopak často republikánští politici a jejich voliči.

Bezpečnost na amerických školách

Vzhledem k tomu, že k plošnému omezení střelných zbraní v nejbližší době velmi pravděpodobně nedojde, ke zvýšení bezpečnosti na školách se používají jiné prostředky. Některé z nich jsou sice rozporuplné, ale další skutečně na školách ve Spojených státech zvyšují bezpečnost. Jaká opatření aktuálně existují ve snaze co nejúčinněji zamezit střelbě?

  • Mnoho měst zavedlo zvýšený policejní dozor v okolí škol. K některým střelbám totiž došlo i mimo školní budovy. Přítomní policisté navíc mohou monitorovat podezřelé situace.
  • Většina veřejných i soukromých škol v USA se zaměřuje na kontrolovaný vstup během vyučování. To kupříkladu znamená zamčené či hlídané dveře. Zhruba v polovině případů jsou navíc takto zabezpečeny i celé školní pozemky.
  • Mezi početnější opatření patří i přísnější pravidla pro oblékání a nošení tašek. To má za cíl zabránit pašování zbraní a výbušných systémů do prostoru školy.
  • V některých školních institucích jsou u vstupu přítomny i detektory kovů (bezpečnostní rámy). Další školy zase nasadily do akce více bezpečnostních kamer nebo ochranku (bezpečnostní pracovníky).
  • V mnoha státech byl schválen zákon o vyzbrojení učitelů. Ten umožňuje nosit zbraně na pozemcích škol i jiným osobám než příslušníkům policie či bezpečnostním pracovníkům.
  • Policisté se také snaží trénovat zásahy při masových střelbách ve školách. V New Yorku stálo např. výcvikové centrum pro nácvik podobných zásahů 50 milionů dolarů.

Jak je patrné z předešlých řádků, opatření, která mají zabránit ve střelbě na škole, existuje ve Spojených státech amerických celá řada. Některé z nich lze přitom označit za účinné.

Na naprosté většině amerických škol, i vzhledem k nově zaváděným opatřením, nikdy k žádnému střelnému útoku nedojde, takže se studia v USA netřeba obávat.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Konec sezóny

Konec sezóny

Jeden blog věnovaný speciálně atletice, jelikož to pro mě hodně znamená… celý příspěvek

Prom a end of the year meeting

Prom a end of the year meeting

Dnes se tu pobavíme, jak probíhá takový americký Prom. Také jde o poslední společnou schůzku s koordinátorkou a dalšími výměnnými studenty. celý příspěvek