Bezpečnost a střelba na školách v USA

I přesto, že ve Spojených státech amerických došlo v minulosti ke střelbě na školách již mnohokrát, tak na drtivé většině amerických škol k žádnému útoku střelnou zbraní nikdy nedošlo a nedojde. Napříč všemi školami v USA navíc existují všemožné snahy, jak těmto situacím předejít. Některé z nich jsou přitom hodně úspěšné.

Střelba na školách v USA

Podle všeho došlo k první střelbě na škole ve Spojených státech amerických už v roce 1764, kdy čtyři američtí indiáni zabili učitele a několik dětí. V současné době se jedná o zemi, kde k podobným útokům dochází častěji, než např. ve školách v Evropě. Na druhou stranu je nutné uvést, že v USA existuje přes 137 tisíc vzdělávacích institucí, což může výsledný dojem zkreslovat. K podobným útokům totiž dochází na naprosté menšině základních, středních, kombinovaných a vysokých škol či univerzit. Navíc se zodpovědné úřady snaží celou situaci řešit.

Plošná opatření

Jak ukazují některé studie, Američané nejsou psychicky labilnější než příslušníci jiných národů. V čem se ovšem tato země dosti odlišuje je dostupnost střelných zbraní. Proto už po mnoho let existují snahy o jejich omezení. Faktem je, že dle statistik mohou aktuálně vlastnit občané Spojených států amerických až 400 milionů střelných zbraní, tudíž na každého obyvatele by v takovém případě připadala více než jedna zbraň.

Naprosté minimum z nich je sice použito k trestné činnosti, nicméně plošné omezení by jistě mělo pozitivní vliv na bezpečnost amerických škol. Že se daná omezení nedaří prosadit je vinou různých lobbistických skupin, z nichž k nejaktivnějším patří Národní střelecká aliance (NRA), ale také soudců, kteří argumentují tím, že „zákaz vlastnit zbraně je v rozporu s národní historickou tradicí přístupu ke střelným zbraním“. Zákaz zbraní je dokonce považován za protiústavní. Z toho je zjevné, že k plošnému omezení v nejbližší době jen tak nedojde, ačkoli vlastnění zbraní rozděluje americkou společnost. Pro omezení zbraní jsou přitom spíše demokraté, proti jsou naopak často republikánští politici a jejich voliči.

Bezpečnost na amerických školách

Vzhledem k tomu, že k plošnému omezení střelných zbraní v nejbližší době velmi pravděpodobně nedojde, ke zvýšení bezpečnosti na školách se používají jiné prostředky. Některé z nich jsou sice rozporuplné, ale další skutečně na školách ve Spojených státech zvyšují bezpečnost. Jaká opatření aktuálně existují ve snaze co nejúčinněji zamezit střelbě?

  • Mnoho měst zavedlo zvýšený policejní dozor v okolí škol. K některým střelbám totiž došlo i mimo školní budovy. Přítomní policisté navíc mohou monitorovat podezřelé situace.
  • Většina veřejných i soukromých škol v USA se zaměřuje na kontrolovaný vstup během vyučování. To kupříkladu znamená zamčené či hlídané dveře. Zhruba v polovině případů jsou navíc takto zabezpečeny i celé školní pozemky.
  • Mezi početnější opatření patří i přísnější pravidla pro oblékání a nošení tašek. To má za cíl zabránit pašování zbraní a výbušných systémů do prostoru školy.
  • V některých školních institucích jsou u vstupu přítomny i detektory kovů (bezpečnostní rámy). Další školy zase nasadily do akce více bezpečnostních kamer nebo ochranku (bezpečnostní pracovníky).
  • V mnoha státech byl schválen zákon o vyzbrojení učitelů. Ten umožňuje nosit zbraně na pozemcích škol i jiným osobám než příslušníkům policie či bezpečnostním pracovníkům.
  • Policisté se také snaží trénovat zásahy při masových střelbách ve školách. V New Yorku stálo např. výcvikové centrum pro nácvik podobných zásahů 50 milionů dolarů.

Jak je patrné z předešlých řádků, opatření, která mají zabránit ve střelbě na škole, existuje ve Spojených státech amerických celá řada. Některé z nich lze přitom označit za účinné.

Na naprosté většině amerických škol, i vzhledem k nově zaváděným opatřením, nikdy k žádnému střelnému útoku nedojde, takže se studia v USA netřeba obávat.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Všechno zlé pro něco dobré

Všechno zlé pro něco dobré

Určitě jste celí najatí, jak se to vyřešilo. Určitě jste ty dny nervozitou nespali. Tak teďka vás vysvobodím a budete moct pokojně spát. SPOILER- je to pozitivní celý příspěvek

Konec léta v USA

Konec léta v USA

Ahoj, zdravím vás všechny znovu u dalšího blogu. Dnes bych se rád s vámi podělil o to, co nového se děje v USA a jak aktuálně vypadá život tady. celý příspěvek