Letenky na studium v USA

Zajištění letenek na studijní program v USA

Velkým tématem bývá zajištění letenek na studijní program v USA. Spousty rodičů mají zkušenosti a zajišťují si je sami, i přes jejich zkušenosti je ale nutné zdůraznit několik detailů, které letenka musí splňovat.

Mnoho rodičů se bohužel nechá zlákat lákavými nabídkami na internetu od různých přeprodejců (nebudu jmenovat), nicméně toto není správná cesta. V případě, že zakoupíte letenku od přeprodejce, nejste jejím majitelem (je to právě ten přeprodejce) a v případě zpoždění, zrušení atp. komplikací, které se dějí velice často, dochází k nemožnosti kontaktování tohoto prodejce (fungují pouze v pracovní dny 9-17h, linky jsou většinou pouze anglicky, čekací doba může být pravidelně i několik hodin, ne vždy lze udělat check in online, ale až na letišti...). Letecká společnost s Vámi nebude komunikovat (nejste majitelem letenky) a problém máme na světě.

Proto doporučuji využít mých služeb a zkušeností s nákupy letenek do USA. Využívám svého agenta přímo od leteckých společností, letenka je zakoupena na přímo a majitelem je cestující. V případě jakýchkoliv problémů máte možnost komunikovat přímo s leteckou společností – to je v případě zrušení nebo zpoždění letu (na cestě) nejjednodušší, řeší si na cestě přímo student se zástupcem aerolinek na letišti. Navíc mají studenti pak i možnost  převystavení letenek (v závislosti na kterém „hubu“ zrovna jsou) a využití i jiných leteckých společností (nejenom v rámci aliance). Rozhodujícím faktorem bývá pro mnohé rodiče bohužel cena, kdy přeprodejce nabízí letenku v řádově tisíců korun levněji - ano, ale je již na zvážení rodičů a studentů, zda jít do tohoto rizika za tuto cenu, nebo být přímým majitelem letenky a mít klid a jistotu možného řešení v případě komplikací.

Hlavním kritériem pro hladký vstup na J1 vízum do USA je zpáteční letenka – tzn. mít zakoupený let jak do USA, tak i zpět. Imigrační úředník tento detail může chtít k nahlédnutí (vytisknutý itinerář včetně rezervačního kódu). 
Tímto vzniká dotaz, jak zakoupit letenku např. v březnu na odlet v srpnu, kdy je letecký řád dostupný většinou pouze 300 dní ode dne nákupu (tzn. kupuji v březnu na odlet v srpnu téhož roku, návrat o 10 měsíců později, což je déle než 300 dní od data nákupu v březnu). Dříve byly dostupné tzv. open lety - nebylo zde zpáteční datum, pouze platnost letenky a v moment, kdy student věděl termín odletu z USA, tak si provedl rezervaci zpátečního letu. Takto už bohužel (v současné době) žádná z leteckých společností nefunguje a ani tyto tarify (nebo tzv. studentské letenky) nenabízí. Nabízí se tedy jen možnost zakoupení odletu z USA v co možná nejvíce vzdáleném termínu a v návaznosti na plány a konec školního roku, pak tento termín předělat.

Studentům, kteří využijí nákupu letenky přes mojí agenturu, zajišťuji veškerý servis týkající se změny data, případný jiný routing nebo změnu odletového místa, hlídám platnost letenky, snažím se o dostatečně dlouhé přestupy s ohledem na imigrační kontroly, velikost a rušnost letiště.

V únoru, v průběhu školního roku, pak ode mne všichni studenti (i rodiče) obdrží formulář, který stačí vyplnit a na tomto základě pak měním jednotlivé lety studentů zpět (po odsouhlasení přesného itineráře a případného doplatku do tarifu, atp.). Samozřejmě, že beru v potaz případné spárování s letenkami rodičů, kteří plánují cestu za studentem na konci programu (v rámci možností aerolinek, aliancí a typu zakoupené letenky, vše je nutné řešit již od prvotního nákupu).

Na závěr bych chtěla podotknout, že i přes mé všechny snahy a zkušenosti se může stát (a stává se v téměř 50 % letů), že let má zpoždění, dojde ke zrušení letu z různých důvodů (počasí, technické závady, stávky atp.) nebo k odklonění a přistání na jiném letišti. Toto jsou události, které nelze předvídat a jak tyto situace řešit, se dozví studenti na předodletové přípravě, kterou každoročně pro své studenty pořádám a zároveň studenti naleznou detaily v manuálu, který ode mne obdrží na e-mail i v tištěné podobě. Mnoho informací se studenti také mohou dozvědět na tomto webu v sekci PoradnaČlánky a informace o studiu v USA.

Je nutné myslet na to, že vše má řešení a student nezůstane bezprizorní na letišti uprostřed noci, aniž by mu CCI, organizace v USA nebo letecká společnost nepomohla.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Poslední blog z Česka

Poslední blog z Česka

Ahoj všichni! Vítám vás zpět u mého blogu, který bude poslední z Čech. Pojďme si říct pár updatů, co se stali od posledního blogpostu. Probereme získání víza, let a moje pocity před odletem. celý příspěvek

Poslední blog z USA

Poslední blog z USA

Čauky všichni, vítejte zpátky u mého blogu – tentokrát již posledního. Pokud jste četli blog předchozí, tak víte, že už jsem nějaký ten pátek zpátky v Česku, a tak si myslím, že nastal čas se tu s vámi rozloučit. celý příspěvek