Získejte ze studia v USA maximum

Roční studium na střední škole v USA je zkušenost, ze které budete čerpat po zbytek svého života. Nepromarněte tuto příležitost, projděte si následující doporučení a rady a získejte pro sebe z amerického studijního pobytu maximum.

Vytvořte si studijní návyky

Často se vám nebude chtít po návratu ze školy domů učit a dělat domácí úkoly. Určete si ale čas a zaveďte rutinu, kterou budete dodržovat, vyplatí se to. Jako zahraniční studenti v cizí zemi budete mít přeci jen vše o něco složitější, než rodilí američané. Bude rozumnější, pokud se k učení dostanete chvíli po návratu ze školy a zbytek dne pak budete mít volno na další aktivity. Brzy si na tento systém zvyknete a vyhnete se zbytečnému stresu, že něco nemáte či nestíháte. Zapomeňte na nezdravé ponocování a učení se pozdě do noci a místo toho se raději pořádně vyspěte na další den. Vaše tělo i mozkové buňky vám poděkují.

Dělejte si poznámky

Zapisujte si stručné poznámky k probíranému učivu, i když to učitel nepožaduje. Psaním poznámek se současně učíte a nikdy nevíte, kdy se vám budou takové zápisky hodit. Před další hodinou bude často stačit si poznámky jednou přečíst a hned budete v obraze. Pokud máte v nějakém předmětu nedostatky, jsou poznámky nutností. Pamatujte si, že do školy chodíte ne proto, abyste si odchodili docházku, ale abyste se něco naučili a mohli z toho v budoucnu čerpat.

Organizujte si čas

Zapomeňte na chaos. Používejte diář, kalendář či telefon a plánujte vaše aktivity na další dny a týdny. Na střední škole v USA se nudit nebudete, naopak. Školní předměty, domácí úkoly, volnočasové aktivity, program s hostitelskou rodinou, sporty a další aktivity v novém cizím prostředí mohou být náročné na plánování a stresující, pokud v tom nemáte přehled a pořádek. Zapisujte si na jedno místo přehled domácích úkolů, termíny testů, časy tréninků a další program a aktivity s kamarády a rodinou. Mějte ve všem přehled a váš pobyt v USA bude mnohem snazší. Máte-li někde být v určitou hodinu, tak na to předem myslete a počítejte s časovou rezervou. Choďte všude včas a vyhněte se zbytečnému spěchu a z toho plynoucího stresu.

Nastavujte si priority

V novém prostředí se bude objevovat mnoho podnětů, aktivit a příležitostí, které se budou přetahovat o váš čas a energii. Nastavujte si hned od začátku priority a těmi se řiďte. Škola by během vašeho studijního pobytu pobytu v USA měla mít určitě přednost, ale další dělení času už bude na vás. V rámci školy a učiva se můžete řídit podle důležitosti učiva a termínů testů. Ve volném čase už je to na každém, zda se bude např. dále rozvíjet ve svém sportu nebo bude trávit čas s kamarády a poznávat na kole okolí.

Buďte svou lepší verzí

Nesnažte se být někým, kým nejste, jen abyste zapůsobili na okolí. Pokud jste na základní škole nebyli sami se sebou spokojení, tak na nové škole a v novém prostředí je ideální čas, kdy na sobě můžete zapracovat a být svou lepší verzí. Nepřetvařujte se a buďte stále sami sebou. Nevyhledávejte zbytečně konflikty, buďte milí na své okolí, ale znejte svou cenu.

Věřte si a mluvte, mluvte, mluvte

Pokud by vás někdy napadaly myšlenky, že vám něco nejde nebo nejste dostatečně dobří, tak věřte, že dobří jste. Jste šikovní mladí lidé a děláte něco pro svou budoucnost. V kontrastu s americkým myšlením si možná uvědomíte, že se v některých ohledech možná podceňujete nebo držíte zpátky. Možná se někdy budete bát promluvit, abyste něco neřekli špatně nebo se neztrapnili..na to však rychle zapomeňte! Nebojte se projevit, přihlásit ve škole o slovo a promluvit. S každou další takovou zkušeností vaše sebevědomí poroste, vaše angličtina se bude zlepšovat a vy se budete cítit lépe. Mluvte co nejčastěji to jde a angličtina se vám sama dostane pod kůži.

Nebojte se nových přátelství

Vaši spolužáci a američtí kamarádi budou jednoho dne vaší nejsilnější vzpomínkou na studijní rok strávený v USA. Nebojte se mluvit a komunikovat se spolužáky. V každém kolektivu se to po nějakém čase vykrystalizuje a i vy si najdete kamarády s podobnými zájmy, dost možná, na celý život. Určitě ne každý se s vámi bude chtít upřímně kamarádit, ale to je normální. Do ničeho se nenuťte a nesnažte se za každou cenu tlačit na pilu tam, kde to nedává smysl. Dobrá přátelství přijdou i tak.

Rozvíjejte se i mimo studium a buďte aktivní

Pokud jste v ČR dělali nějaký sport či koníček, pokračujte v tom i v USA. Zeptejte se ve své hostitelské rodině, kamarádů nebo ve škole, kde je místní sportovní klub a namísto roční pauzy získejte cennou zámořskou zkušenost.

Neprokrastinujte

Tohle se velice snadno řekne, ale už o poznání hůře provádí. Moc dobře víte, že byste se měli učit, že je potřeba udělat to či ono, ale ještě se před tím přece podíváte na „Instáč“ nebo omrknete co je kde nového, napíšete kamarádovi či kamarádce a tak stále dokola.. Udělejte věci hned! Máte-li nějaké nepříjemné povinnosti, učení nebo domácí úkoly? Pusťte se do nich a vše ostatní v tu chvíli odložte stranou. Vypněte si na telefonu notifikace a nastavte si pravidla, že se např. na mobil podíváte až po dokončení nějakého úkolu. Věci půjdou rychleji, snáze a vám se uleví.

Neberte drogy

Asi v každé škole a kolektivu se najde někdo, kdo s drogami má nějakou menší či větší zkušenost. Myslete na to, že i takové drogy jako jsou alkohol, cigarety nebo marihuana zničily mnoho životů. Nekažte si ten svůj. Nyní jste mladí a tělo leccos zvládne, ale nedělejte nic, čeho byste jednou mohli litovat. V následujícím odkazu získáte nějaké další informace o zákonech týkajících se mladých lidí v USA.

Moc se nestresujte

Rok na americké střední škole uteče jako voda. Nestresujte se zbytečně, když něco nepůjde přesně podle plánu, když dostanete horší známku nebo věcmi, které neovlivníte. Jste v podstatě stále na začátku své životní cesty a žijete svůj sen, který většina vrstevníků nikdy neokusí. Prožívejte ho naplno, mějte oči dokořán a užívejte si to. Jednoho dne budete staří a vzpomínky na studium v USA budou patřit mezi ty nejkrásnější ve vašem životě.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek