Vánoce v USA

Vánoce v USA jsou obdobím, kdy se rodiny a přátelé odstřihnou od každodenního shonu a práce a věnují se více společnému času a radosti. Přestože existuje mnoho individuálních tradic, některé prvky jsou běžné po celé zemi.

V období před Vánocemi americké rodiny často zdobí své domy vánočními ozdobami. Exteriéry domů bývají osvíceny vánočními světly a v interiéru se často objevují vánoční stromečky, zdobené různými ozdobami a světly. Mnohé domy mají na vstupních dveřích věnce a především ve městech můžete zahlédnout okenní výzdobu a vánoční dekorace v ulicích, stejně jako tomu bývá u nás v České republice.

Vánoční stromeček

Vánoční stromeček je jedním z hlavních symbolů amerických Vánoc. Rodiny si vybírají živé i umělé stromečky, které poté společně zdobí. Tradičními ozdobami jsou koule, světýlka, řetězy a výzdoba na vrcholu stromečku. Většina domů má pod stromečkem spoustu vánočních dárků, které se otevírají buď večer 24. prosince, nebo ráno 25. prosince.

Štědrovečerní večeře

V den Štědrého večera si americké rodiny užívají společné vánoční večeře, které dominují tradiční pokrmy jako pečená krůta nebo vepřové maso, bramborový salát, zeleninové přílohy a různé dezerty. Po večeři se mnozí vydávají do kostela na vánoční bohoslužby.

Vánoční prázdniny

V období vánočních prázdnin mají Američané volno ze škol a práce, což jim umožňuje trávit více času s rodinou. Mnoho lidí využívá tuto dobu k cestování za svými blízkými nebo k účasti na vánočních akcích a oslavách.

Zábava a tradice

Důležitou roli v amerických Vánocích hrají i tradiční vánoční filmy a hudba. Lidé si rádi pustí klasické vánoční filmy, jako je „It's a Wonderful Life“ nebo „Home Alone“ (u nás také oblíbený Sám doma), a poslouchají tradiční vánoční písně, které vytvářejí atmosféru pohody a radosti.

Některá města pořádají vánoční trhy, kde si lidé mohou zakoupit vánoční dárky, dekorace a ochutnat tradiční vánoční pokrmy.

Mnoho lidí navštěvuje vánoční bohoslužby v kostele, zejména na Štědrý večer nebo na samotný Vánoční den.

V mnoha komunitách se konají i vánoční akce, jako jsou průvody vánočních oslíčků, koncerty, vánoční světelné show a další události, které přinášejí radost a atmosféru vánočních svátků.

Přestože mohou mít jednotlivé státy a oblasti USA své vlastní specifické vánoční tradice, tak obecně jsou Vánoce v USA spojeny s rodinnou pohodou, tradicemi a sdílením radosti s blízkými.

Chtěli byste zažít Vánoce v USA na vlastní kůži? Podejte si přihlášku na Stipendium na roční studium střední školy v USA a vyražte na rok studovat do USA, stejně jako mnoho českých studentů před Vámi!

Přečtěte si, jak prožívali Vánoce někteří studenti CCI

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek