Jak si zpestřit studium na střední škole v USA

Vaše studium na střední škole v USA by mělo být vždy na prvním místě.

Mějte ale na paměti, že středoškolské studium v USA je pro studenta vždy mimořádná životní zkušenost a příležitost, a že například vysoké školy v USA se v rámci přijímacího řízení také dívají na to, jaké jste během High School absolvovali mimoškolní aktivity.

Přihlaste se v rámci školy na Afterschool Activities

Mimoškolních volnočasových aktivit se můžete zúčastnit v mnoha odvětvích, jako je např.:

  • sport
  • cizí jazyky
  • chemie
  • malování
  • čtení
  • hudba
  • tanec
  • právo
  • rétorika
  • dílny
  • vaření
  • dobrovolnické činnosti

Zde je několik věcí, které můžete udělat:

  • Připojte se k školním klubům, skupinám nebo organizacím.
  • Zvažte účast na „afterschool activities“ a letních programech.
  • Zúčastněte se sportu prostřednictvím vaší školy nebo místní komunity.
  • Buďte aktivní v komunitě, ať už je to v komunitním centru, ve vašem kostele nebo v centru pro seniory.

Zapište se do správných a zajímavých předmětů

Studenti středních škol v USA by si měli každý rok domluvit schůzku se svým školním poradcem a ujistit se, že se zapsali do správných předmětů. Můžete si tak zapsat předměty navíc, které vás budou bavit a rozvíjet správným směrem.

Studenti by také měli přemýšlet o absolvování předmětů a kurzů vyšší úrovně, které vám pomohou dostat se na vysokou školu – College či University (rozdíly mezi High School a College/University se dočtete v tomto článku).

Tyto předměty vám pomohou připravit vás na studium na vysoké škole a ukázat vysokým školám, na které se budete hlásit, že jste ochotni na sobě pracovat. Můžete dokonce zvýšit své šance na získání stipendia na vysokou školu. Mnoho vysokých škol vám navíc poskytne vysokoškolský kredit za absolvování těchto pokročilých kurzů.

Účastněte se dobrovolnických aktivit

Dobrovolnictví je skvělá příležitost, jak pozitivně přispívat do vaší komunity v místě školy a bydliště. Nejenže díky dobrovolničení budete poznávat nové lidi a procvičíte angličtinu (jakou úroveň angličtiny potřebujete pro studium v USA se dočtete zde), ale rozvinete v sobě také nové schopnosti a dovednosti, které se vám mohou v budoucnu hodit. Ve výsledku se budete cítit lépe než kdybyste nedělali nic a ještě navíc pomůžete svému okolí a dobré věci.

Dobrovolnické příležitosti mohou zahrnovat:

  • doučování studentů nižších ročníků
  • účast na fundraisingové akci
  • práce v centru mládeže, pečovatelském domě, nemocnici, útulku pro zvířata nebo v potravinové bance

Dobrovolnických aktivit se nemusíte účastnit každý den nebo dokonce každý víkend. Vyberte si něco, co vás zajímá a účastněte se těchto dobrovolnických aktivit dle možností vašeho školního rozvrhu.

Jak začít?

Požádejte svého školního poradce, aby vám doporučil akci nebo organizaci.

Podívejte se do místní knihovny, komunitního centra nebo kostela a zjistěte, zda nepotřebují pomoc.

Když najdete něco, co se vám opravdu líbí a baví vás to, držte se toho a pomáhejte. Ono se vám to jednoho dne vrátí.

Využijte naplno prázdniny a léto

V létě by si studenti měli především odpočinout, užít trochu zábavy, poznat nová místa a lidi. Ovšem i v létě můžete myslet na svoje cíle a jak se případně dostat na vysokou školu ať už v USA nebo v ČR.

Je mnoho způsobů a věcí, které vás mohou i o prázdninách směřovat vytouženým směrem.

Pokud například potřebujete doplnit učivo a vědomosti v některém z předmětů, obraťte se na svého školního poradce, který vám dá správná doporučení k samostudiu, případně nabídne program letní školy.

Léto je také skvělý čas na dobrovolnictví nebo internship. Najděte si brigádu či práci na částečný úvazek a získávejte první pracovní zkušenosti v tom, co vás zajímá nebo posouvá vaším vytouženým kariérním směrem.

V létě je také vhodný čas přečíst si knihy, noviny a časopisy. Nebo si začněte psát deník a svou „cestu“ za vysněným cílem dokumentujte.

Zajímá vás, jak si najít letní program?

Zeptejte se svých školních poradců a učitelů na High school. Hledejte plakáty na bulletinových deskách ve vaší škole, v místní knihovně, komunitních centrech a dalších místech, kde mohou být zveřejněny letní příležitosti pro studenty. Kontaktujte místní YMCA, Boys & Girls Club, United Way a komunitní centra, abyste zjistili, jaké jsou možnosti ve vašem okolí.

Podívejte se také na internetu. Zkuste vyhledat „summer programs for high school students in (název vašeho města)“, nebo "youth programs (vaše nebo sousední město)", or "volunteer opportunities for teens (a opět vaše město nebo okolí).

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek

A jak to bylo dál?

A jak to bylo dál?

Ahoj, čtenáři! Vítám vás již u druhého příspěvku z mého blogu, ve kterém s Vámi budu sdílet své dojmy a zkušenosti z mého ''EXCHANGE YEAR'' v USA celý příspěvek