Rozdíly ve sportu na škole v USA a v ČR

Sport a škola se mohou jevit jako dva oddělené světy. Minimálně u nás. Jenže jak ukazuje „americký“ model, oba tyto světy je možné propojit tak, aby existovaly paralelně a na jeden na úkor druhého, jak tomu mnohdy bývá v České republice.

Úroveň sportu na amerických školách

Říká se, že je ve zdravém těle zdravý duch. Zatímco na českých školách byla tělesná výchova dlouho chápána pouze jako doplněk běžné výuky, ve Spojených státech amerických je situace dosti odlišná. Obecně je zde daleko více kladen důraz na mimoškolní-volnočasové aktivity (Afterschool Activities), což platí především na středních školách. Žáci se zde mohou věnovat různým sportům, kterým sice jednoznačně dominuje americký fotbal, nicméně jednotlivých disciplín mohou být desítky.

Pokud se studentům v USA ve sportu daří, mohou si zajistit sportovní stipendium na univerzitě, které jim může pomoci nejen dosáhnout vzdělání, ale také se přiblížit profesionální sportovní kariéře. Lze tedy konstatovat, že sport a studium jsou za „velkou louží“ velmi dobře propojeny. Jak je tomu ale aktuálně u nás? V České republice se dlouho zdálo, že si většina sportovců musí vybrat – buď sport, anebo studium. V současné době se už ovšem tato situace začíná pomalu, ale jistě měnit.

Rozdíly mezi sportem na školách v USA a ČR

Jak už jsme zmínili, při studiu na škole v USA se je možné věnovat mnoha různým sportům.

Mezi tamější výhody patří:

  • vynikající zázemí
  • široké realizační týmy
  • velká konkurence sportovců

Na druhou stranu zde často nebývá věnováno tolik starostí zdraví a prevenci zranění. V některých sportech (např. v atletice) se mnoho studentů zraní, což ovšem v rámci systému není zase takový problém, protože jich existuje velké množství. Nakonec tedy může být nejlepší ten, kdo „přežije“.

Na českých školách zatím chybí důraz na sportovní aktivity. Profesionální sportovci, případně sportovci, kteří k profesionální kariéře míří, mají samozřejmě individuální studijní plán, na druhou stranu jsou oba „světy“ často dosti odděleny. To se týká i studijní a sportovních výsledků, které spolu příliš nesouvisí, pokud jedna aktivita až moc nezastiňuje druhou. Naopak v USA je i v rámci sportů kladen velký důraz na výsledky ve škole. Přesto je zjevné, že se situace i na českých školách zlepšuje a minimálně v některých sportech začíná fungovat „americký“ model. Jedná se např. o lední hokej…

NCAA, EUHL a ULLH

Ve Spojených státech je vrcholem propojení sportu a studia NCAA, tedy National Collegiate Athletic Association, což je organizace, jejíž součástí je téměř 1 300 institucí. V jejím rámci se hrají prestižní soutěže a pořádají turnaje, a to v různých sportech. Pro některé Čechy je např. známá hokejová soutěž, která se pod touto organizací koná. I v Evropě přitom vznikla podobná aktivita, neboť od sezóny 2013(2014 se hraje Evropská univerzitní hokejová liga - EUHL, a to i za účasti českých škol.

V České republice přitom v nedávné době vznikla podobná aktivita, když se od sezóny 2019/2020 hraje Univerzitní liga ledního hokeje - ULLH, a to v rámci 10 klubů. Existují hokejisté, kteří si vyzkoušeli jak tuto soutěž, tak NCAA, takže máme k dispozici porovnání přímo od „insiderů“. Mezi ně patří i brankář Michal Šoustal. Čeští sportovci, kteří absolvovali univerzitu v USA, předně vyzdvihují vynikající skloubení sportu a školy, stejně jako kvalitu obou těchto aktivit. Americký systém vzdělávání je na vysoké úrovni, přičemž se hodně zaměřuje na praktické věci.

Nutno dodat, že univerzitní liga v České republice existuje opravdu jen krátce, proto je zde hodně prostoru pro zlepšení. Aktuálně zatím pochopitelně nelze srovnávat zázemí obou soutěží, šířku realizačních týmů nebo hráčské konkurence. Organizátoři by samozřejmě chtěli, aby Univerzitní liga ledního hokeje získala takovou prestiž jako přední soutěže pod NCAA a hokejisté i u nás mohli tímto způsobem nastartovat svou profesionální kariéru. To samozřejmě přepokládá součinnost univerzitních a dalších hokejových klubů v ČR. Uvidíme, co v tomto ohledu přinese budoucnost…

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek