Zahraniční studenti v USA

Studium ve Spojených státech amerických je mezi zahraničními studenty velice oblíbené. Zaměřme se tedy na vývoj, počty studentů, jejich národnostní složení i důvody, proč je tak populární právě studium v USA.

Proč chtějí zahraniční studenti navštěvovat školy v USA?

Spojené státy americké jsou mezi anglofonními zeměmi nejvyhledávanější zemí mezi zahraničními studenty, což platí jak pro středoškoláky, tak pro vysokoškoláky. Důvodů existuje hned několik. Roli hraje vysoká úrovně tamějšího vzdělávacího systému, široká nabídka studovaných oborů, ale také zaměření na mimoškolní - volnočasové aktivity (tzv. afterschool activities), mezi které patří především sport.

Podstatná je samozřejmě i jedinečná multikulturní zkušenost, která může být od jiných zemí díky rozmanitosti dosti odlišná. Pro české studenty se navíc jedná o zemi náležející k západnímu okruhu, takže nejdou do úplně cizího prostředí, což by mohlo některé z nich odradit.

Negativní vlivy pro studium ve Spojených státech amerických

Počet zahraničních studentů ve Spojených státech po permanentním růstu začal v posledních letech klesat. Jistě, poslední dva roky byly v tomto ohledu výrazně ovlivněni pandemií virové choroby Covid-19, nicméně dle dostupných statistik pokles nastal ještě před jejím propuknutím.

V tomto hledu zafungovala negativně především Trumpova administrativa, která se zaměřila na snížení imigrace a ztížila tak cizincům včetně zahraničních studentů vstup do země a pobyt (Donald Trump byl prezident USA v letech 2017 až 2021). Bidenova administrativa se to rozhodla změnit, nicméně dopady se ukážou, až se svět vrátí do úplného normálu v době post-covidové.

Počet zahraničních studentů na středních školách v USA

Střední školy ve Spojených státech amerických (nazývané pro Čechy poněkud zvláštně High school) navštěvovalo na podzim roku 2019 69 518 zahraničních studentů, což byl oproti roku 2016 pokles o celých 15 %. V tomto roce navštěvoval americké školy rekordní počet středoškoláků, a to 81 981 studentů.

Podle statistik přitom 68 % zahraničních studentů toužilo po středoškolském diplomu s vízem F-1 (47 306 lidí), zatímco 32 % tvořili studenti na výměnné vízum J-1 (22 212 lidí). Mezi lety 2004 až 2016 přitom vzrostl mezi zahraničními studenty zájem o krátkodobé výměnné programy o 5 %, o programy končící získáním diplomu se nicméně rozrostl ve stejném období o celých 300 %.

Doplňme, že většina studentů na vízum F-1 měla tendenci studovat v Kalifornii a severovýchodních státech, jako jsou např. New York a Massachusetts. Naproti tomu výměnný studenti v době před Covidem-19 navštěvovali především střední školy v Michiganu, Wisconsinu a Texasu.

Národnostní složení zahraničních studentů na středních školách v USA

Pokud se zaměříme na studenty na středních školách v USA podle země původu, 42 % všech zahraničních studentů na víza J-1 a F-1 tvořili Číňané a Korejci. V tomto ohledu je možné stanovit zajímavé trendy a rozdíly mezi studenty z Asie a evropskými a latinskoamerickými studenty.
Asijští studenti se zapisovali především na diplomové programy (vízum F-1), které zvyšují jejich šance pro studium na vysoké škole v USA. Studenti z Číny přitom tvořili téměř polovinu (23 160 ze 47 306), přičemž byli následováni studenty z Vietnamu a Jižní Koreje.

Evropští a latinskoameričtí studenti se častěji účastnili krátkodobých výměnných programů, které se soustředily na výuku anglického jazyka a mezikulturních vztahů. V tomto hledu vévodili Němci, Španělé a Italové (44 % všech středoškolských studentů s vízem J-1), přičemž Thajci, stejně jako Brazilci tvořili 6 %.

Zajímavost: Nejoblíbenější aplikací mezi studenty amerických středních škol a teenagery je v USA stále Snapchat. Statistiky poukazují na to, že přibližně 35 % studentů používá Snapchat, zatímco 30 % pak používá Tiktok. Facebook je v USA oblíben spíše už jen u starší generace, přičemž ji používá přibližně 2 % studentů. To je markantní rozdíl oproti údajů před 10 lety, kdy Facebook v USA používalo na 42 % dospívajících.

Počet zahraničních studentů na vysokých školách v USA

Americké vysoké školy je možné dělit na Colleges, což většinou označuje školy, jež nabízí „pouze“ bakalářské studium, a Universities. Zde je obyčejně možné studovat i magisterské a doktorské programy, na která lze získat i sportovní stipendium. Buď jak buď, ve školním roce 2019–20 se počet zahraničních vysokoškolských studentů přiblížil číslu 1,1 milionu, což bylo mimochodem zhruba 2× více než o 20 let dříve.

Tento růst se však postupně zpomalil a právě ve školním roce 2019–20, tedy ještě před Covidem-19, zaznamenal poprvé pokles. Do institucí v USA bylo i tak v tomto školním roce zapsáno 268 000 nových zahraničních studentů. Daný pokles byl přitom vysvětlován různými faktory. Od již zmíněných problémů s vízy přes společenské a politické klima až po konkurenci institucí z jiných zemí.

Národnostní složení zahraničních studentů na vysokých školách v USA

Národnostní složení zahraničních studentů ve Spojených státech amerických se v průběhu let dosti výrazně měnilo. V současné době se stejně jako v případě středních škol jedná především o Číňany, kteří představují hned 35 % studentů (373 000 lidí).

Čína je následována Indií (18 %), Jižní Koreou (5 %) a Saúdskou Arábií (3 %). V první desítce tohoto „žebříčku“ se přitom nevyskytuje žádná evropská země, neboť následují Kanada, Vietnam, Tchaj-wan, Japonsko, Brazílie a Mexiko. Zajímavé je, že zájem z Číny neklesá, právě naopak, což je rozdíl oproti většině dalších jmenovaných zemí.

Doplňme, že studenti z různých zemí mají tendenci studovat různé obory. Přesto lze stanovit, že se zahraniční studenti na vysokých školách ve Spojených státech amerických nejvíce věnují studiu inženýrství, matematiky a informatiky a obchodu a managementu.

Nejvíce zahraničních studentů navštěvuje vysoké školy v Kalifornii, New Yorku a Texasu, přičemž v tomto ohledu vévodí New York University, kterou ve školním roce 2019–20 navštěvovalo hned 21 093 neamerických studentů. To je skutečně impozantní číslo a svědčí to oblibě dané instituce.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek