Thanksgiving - Den díkůvzdání

Thanksgiving Day (česky Den díkůvzdání) je americký státní svátek, který většina Američanů (ale i českých studentů v USA) slaví každoročně čtvrtý čtvrtek v listopadu. Tento den je určen k oslavě sklizně a dalších požehnání uplynulého roku. Lidé se v tento den schází a vyjadřují své díky prostřednictvím tradičního jídla (krocan s přílohami), rodiny a fotbalu. Při některých oslavách Díkůvzdání si lidé zapisují, za co jsou vděční, a pak nahlas čtou z kousku papíru.

Ačkoli měl Thanksgiving původně spíše náboženský význam, dnes se tento den stal svátkem všech Američanů.

Tradiční jídlo

Synonymem svátku Thanksgiving se stal krocan. Ať už pečeného nebo smaženého krocana si na Den díkůvzdání dá kolem 90 % všech Američanů. Mezi další tradiční přílohy patří nádivka, bramborová kaše, brusinková omáčka a dýňový koláč.

Oslavy

Svátek Thanksgiving se také slaví každoroční přehlídkou Macy’s Thanksgiving Day Parade v New Yorku, do které se na své 2,5 mílové trase zapojuje kolem 2 až 3 milionů diváků a přitahuje obrovské televizní publikum. Typické jsou pro tuto přehlídku pochodující kapely, umělci, propracované pojízdné pločiny přepravující různé celebrity a obří balóny ve tvaru kreslených postaviček.

Historie

V roce 1621 oslavili kolonisté z Plymouthu a indiáni z Wampanoagu podzimní sklizeň, která je dnes považována za jednu z prvních oslav Thanksgiving v koloniích. Poutníci poté uspořádali svou druhou Thanksgiving v roce 1623 na oslavu konce dlouhého sucha, které ohrožovalo úrodu a přimělo guvernéra Bradforda, aby vyzval k náboženskému půstu. Dny půstu a díkůvzdání se poté staly běžnou praxí i v jiných osadách Nové Anglie.

Každý stát slavil Thanksgiving v jiný den a americký jih tuto tradici do značné míry neznal. V roce 1817 se New York stal prvním z několika států, které oficiálně přijaly každoroční svátek Thanksgiving.

Více než dvě století slavily Dny díkůvzdání jednotlivé kolonie a státy každý po svém.v roce 1863, uprostřed občanské války, prezident Abraham Lincoln vyhlásil národní svátek Thanksgiving, který se bude konat poslední čtvrtek v listopadu, a ten se slavil každý rok až do roku 1939, kdy prezident Franklin D. Roosevelt posunul svátek o týden později ve snaze podnítit maloobchodní prodeje během Velké hospodářské krize. Rooseveltův plán, známý pohrdavě jako „Franksgiving“, se setkal s odporem a v roce 1941 prezident neochotně podepsal návrh zákona, který opětovně určil oslavu Thanksgiving na čtvrtý čtvrtek v listopadu.

„Matka Dne díkůvzdání“

Významná spisovatelka a redaktorka Sarah Josepha Hale je nazývána matkou Dne díkůvzdání. V roce 1827 Hale (mj. autorka dětské říkanky „Mary Had a Little Lamb“) zahájila kampaň za zavedení Thanksgiving jako národního svátku. Po dobu 36 let publikovala četné úvodníky a posílala desítky dopisů guvernérům, senátorům, prezidentům a dalším politikům, ve kterých je vyzývala, aby si připomněli svátek Dne díkůvzdání. Abraham Lincoln konečně vyslyšel její žádost v roce 1863.

Kanada

Zajímavostí je, že v Kanadě mají svůj vlastní Thanksgiving Day druhé pondělí v říjnu.

Milost pro krocana

Od počátku poloviny 20. století nastolili prezidenti USA tradici, a každý rok jednoho nebo dva krocany na Den díkůvzdání ušetřili, a poslali je do důchodu na farmu.

 

Chtěli byste zažít tradiční svátek Thanksgiving na vlastní kůži? Podejte si přihlášku na Stipendium na roční studium střední školy v USA a vyražte na rok studovat do USA, stejně jako mnoho českých studentů před Vámi!

Přečtěte si, jak prožívali Thanksgiving někteří studenti CCI

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek