Sport na škole v USA

Sport na amerických školách má vysokou úroveň. Věnovat se mu mohou i studenti z ČR!

Ačkoli se sportovní aktivity na českých školách začínají postupně rozrůstat a zvyšuje se jejich kvalita, srovnáme-li české a americké školy, máme opravdu co dohánět. Středoškolský sport je tu na úplně jiné úrovni.

Jakým sportům se lze na amerických školách věnovat?

Americké školy mají oproti těm českým určitá specifika (kompletní popis v článku „Systém vzdělávání v USA“). Zmínit můžeme např. velký důraz na mimoškolní aktivity (tzv. Afterschool Activities). Toto tvrzení platí především pro střední školy (High Schools), kde se lze po školní výuce věnovat mnoha různým činnostem, které zajišťuje sama škola. Často se přitom jedná o sporty, jejichž výčet je opravdu široký. V podstatě jsou rozděleny do tří sezón, a to podzim, zima a jaro, přičemž v každém období se lze věnovat jiné sportovní aktivitě.

Podzim

  • americký fotbal
  • fotbal
  • pozemní hokej
  • volejbal
  • golf
  • přespolní běh
  • a další...

Zima

  • lední hokej
  • basketbal
  • atletika
  • wrestling
  • a další...

Jaro

  • baseball
  • softball
  • tenis
  • atletika
  • lakros
  • a další...

V průběhu studia na americké střední škole se mohou studenti věnovat i mnoha dalším sportovním aktivitám, mezi které patří např. plavání, horolezectví, badminton, bowling či gymnastika. Nabídka sportu také vždy souvisí s lokalitou dané školy, kdy např. v horských oblastech je možnost lyžování a snowboardingu a v teplejších místech potom např. golf nebo vodní sporty a další outdoor aktivity.

Těmto sportům se samozřejmě mohou věnovat i studenti ze zahraničí. Nejoblíbenějším sportem na školách za „velkou louží“ je přitom jednoznačně americký fotbal, kterým žije celá škola a je daleko před basketbalem, baseballem nebo hokejem, ačkoli i tyto sporty jsou v USA dosti populární.

Sport jako srdce amerických škol

Z českých škol jsme zvyklí na hodiny tělesné výchovy, které považují mnozí žáci a studenti za svůj nejoblíbenější předmět. Obdobu tělocviku je přitom možné nalézt i ve Spojených státech amerických. Jedná se o tzv. Physical Education, což je ale spíše běhání, gymnastika anebo tancování k hudbě. Americké školy mají naproti tomu perfektní sportovní vybavení. Jedna instituce tak může vlastnit tělocvičnu, basketbalovou halu, posilovnu, různá hřiště, tenisové kurty, atletickou dráhu apod.

Škola může mít v rámci mimoškolních aktivit desítky sportovních klubů, které mají pravidelné (často každodenní) tréninky, vlastní dresy, vlajky a účastní se různých turnajů či soutěží. Studenty ze zahraničí mnohdy ohromí kvalita tréninku, která je na vynikající úrovni, a to přes skutečnost, že je zdarma. Jednotlivé týmy totiž reprezentují školu, takže není divu, že každá instituce vynakládá nemalé prostředky na jejich podporu, protože to je v jejím vlastním zájmu. Nechybí tak vysoce kvalitní zázemí i trenéři, jež jsou naprostou nezbytností.

Americké školy svými sportovními kluby žijí. V den zápasů či závodů je většina studentů oblečena ve školních barvách a nemluví se v podstatě o ničem jiném. Není tedy asi třeba sáhodlouze doplňovat, že sportovci bývají mezi spolužáky velmi oblíbení. Jednotlivá utkání či závody také mají výtečnou atmosféru. Často na nich nechybí profesionální rozhodčí a samozřejmostí bývají i hlasatelé. Před zahájením se zpívá národní hymna, přítomny bývají i roztleskávačky a školní kapela, takže se pro české středoškoláky jedná o dosti nevšední zážitek.

Pro zajímavost, počet hráčů (chlapců) ve fotbale na střední škole klesl na jeden milion. Statistiky napříč středními školami ukazují, že počet sportovců středních škol se v průběhu let snižuje. Pandemie koronaviru ovlivnila i počet studentů, kteří hrají fotbal – dnes hraje méně chlapců, zatímco počet hráček (dívek) je na vzestupu.

Výhody sportování pro studenty

Z výše zmíněného je patrné, že úspěšní sportovci, kteří reprezentují danou školu, patří k ikonám, jež spolužáci a spolužačky nespustí z očí. Existují však pochopitelně i další, často mnohem důležitější výhody sportování v rámci mimoškolních aktivit. Sport je nedomyslitelnou součástí zdravého životního stylu a navíc zábavou. Zároveň se jedná o perfektní příležitost poznat na škole nové lidi, což může být především pro studenty ze zahraničí nenásilnou cestou, jak se seznámit s místními.

Sport na školách a profesionální sportovní kariéra

Ti netalentovanější sportovci z amerických středních škol mohou pomýšlet na další cíle. Lze totiž získat univerzitní stipendium (s námi můžete získat středoškolské stipendium), které pomáhá financovat vzdělávání, a zapojit se do sportovních programů univerzit, jež obvykle bývají na vynikající úrovni. Jednotlivé univerzity se ovšem právě úrovní liší. Nejlepší univerzitní sport je přitom ve Spojených státech amerických pod záštitou organizace NCAA, zde ovšem musí mít sportovec status amatéra. Hned po střední škole lze totiž směřovat i k profesionální kariéře.

Pokud se studenti věnují sportu na některé z univerzit, vliv diplomu na celou další kariéru je nedozírný, a to především u prestižních škol. Univerzitní stipendium tak pomáhá nejen ke sportovní kariéře, ale také k výtečnému profesnímu uplatnění. Sport tedy může studenta zajistit na celý život, ať už se mu po škole bude věnovat, anebo nikoli. Zkrátka a dobře sport na amerických středních školách někdy bývá odrazovým můstkem k životu, jaký si mladí lidé doopravdy představují.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek