Volnočasové aktivity při studiu na amerických školách

Pokud uvažujete o studiu v USA, možná vás budou zajímat volnočasové aktivity, kterým se můžete v USA věnovat. Americký školní systém tyto aktivity přímo podporuje, a tak je jejich výčet je přitom opravdu široký a mnohé z nich organizují samotné školy.

Studium v USA a mimoškolní aktivity

Pro české studenty je studium ve Spojených státech amerických tvořeno různými specifiky. V mnoha ohledech se liší nejen samotná výuka, ale také další činnosti. Zatímco u nás se mimo školu studenti baví spíše samostatně, případně se svými přáteli, v USA je v rámci školy kladen důraz na mimoškolní aktivity, kterou jsou nazývány „afterschool activities“. Svým studentům přitom zajišťují širokou škálu činnosti po výuce především americké střední a vysoké školy. Mnoha volnočasovým aktivitám se lze navíc věnovat nezávisle na školní instituci. Čím vším se lze tedy konkrétně zabývat?

Sport na amerických školách

Sportování je nejoblíbenější mimoškolní aktivitou, kterou zajišťuje sama škola. Jednotlivé sporty jsou přitom rozděleny do tří sezón, takže některým disciplínám se lze věnovat v létě, dalším na podzim a ještě jiným v průběhu zimních měsíců. Nejoblíbenějším sportem na školách za „velkou louží“ je přitom jednoznačně americký fotbal, kterým žije celá škola a je daleko před basketbalem, baseballem nebo hokejem, ačkoli i tyto sporty jsou v USA dosti populární. Věnovat se ovšem lze rovněž kopané, volejbalu, golfu, tenisu, atletice, lakrosu, přespolnímu běhu atd. Pokud má student skvělé sportovní výsledky, je to i skvělá cesta, jak získat stipendium pro studium na americké univerzitě.

Další „oficiální“ mimoškolní aktivity

Americké školy pro své studenty organizují i další mimoškolní aktivity, protože nejen fyzickým pohybem živ je člověk. Studenti mají možnost věnovat se např. chemii, malování, čtení, hudbě, tanci, právu, rétorice, cizím jazykům, dílnám, vaření nebo i dobrovolnické činnosti. V posledním případě se vlastně jedná i o pracovní praxi. Studenti totiž mohou pracovat jako dobrovolníci u různých organizací, ale také v rámci menších i větších firem, u nichž mohou získat zkušenosti a představu o kariérních příležitostech v oblasti, která je konkrétně zajímá.

Cestování po Spojených státech amerických

Pro české studenty je samozřejmě pobyt za Atlantikem spojen i s poznáváním zdejší kultury a přírody. Ačkoli během školního roku nezbývá na cestování příliš času, najdou se období, kdy to možné je. Jedná se např. o leden, který má většina studentů volný, případně o jarní prázdniny. Mnozí studenti navíc pobývají v USA i několik týdnů po skončení studia, které obvykle využívají právě k cestování. Během školního roku se přitom seznámí se spoustou nových přátel, s nimiž mohou vyrazit právě na výlet. Místní totiž daleko lépe znají zdejší specifika i místa, na která se lze vydat.

Každodenní volnočasové aktivity

Při studiu v USA lze samozřejmě vyrazit do kina, fastfoodu či restaurace. Čeští studenti by si ovšem měli dát pozor, protože zde platí jiné zákony. Konzumovat alkohol je např. možné až od 21 let! Z amerických filmů ovšem známe večírky, které se konají doma u některého z místních studentů. Ty jsou skutečně poměrně populární a alkohol zde může téct proudem. Není ovšem dobré riskovat, protože v případě nějakého problému to může mít negativní dopad na studium. V USA je na druhou stranu kladen důraz na zdravý životní styl, takže alkohol není mezi mládeží tak populární jako u nás.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek