Zákony týkající se mladých lidí a studentů v USA

Studenti, kteří uvažují o absolvování studijního pobytu v USA, by měli znát americké zákony, aby se nedostali do nečekaných potíží. Na některá nařízení týkající se mladých lidí se proto zaměříme na následujících řádcích.

Pití alkoholu

Zatímco v České republice se může pít alkohol od 18 let, ve Spojených státech amerických činí tato věková hranice 21 let, a to na základě tzv. National Minimum Drinking Age Act, tedy zákona z roku 1984. Pokud by jednotlivé státy toto nařízení porušily, přišly by o 10 % peněz ze státního rozpočtu. Mladí lidé si tedy alkohol v restauracích ani obchodech nekoupí, tedy minimálně legální cestou. S tím souvisí i skutečnost, že do barů a na některé diskotéky nejsou lidé pod 21 let vůbec vpuštěni. Podle amerických zákonů je totiž člověk plně dospělým o tři roky déle, než je tomu u nás.

Za Atlantikem to nicméně chodí poněkud jinak. Mladí lidé alkohol často nekonzumují, protože je zase tolik neláká, spíše chodí do fastfoodů, nákupních center a do kin. Frčí zde tedy kola, hamburgery a hranolky. V Čechách je naopak zvykem pít už v dosti mladém věku, což může být problém i pro některé české studenty v USA. Pokud by ovšem byli přistiženi s alkoholem v krvi, budou zatčeni a s největší pravděpodobností také posláni zpět domů. Samozřejmě usrknutí piva zřejmě problematické nebude, ale opilost ve věku pod 21 let už bude trestána.

Legalita marihuany

Marihuana je psychotropní látka, jež se získává usušením květenství samičích rostlin konopí, které obsahují THC (tetrahydrokanabinol) nad 0,3 %. V České republice je přitom legální pouze na lékařský předpis, protože se zároveň jedná o léčivou látku. Na druhou stranu je možné přechovávat malé množství konopných drog, které bylo podle Nejvyššího soudu stanoveno na maximálně 10 gramů sušeného konopí (marihuany) či pět gramů hašiše (zatímco marihuana představuje vysušené květy, semena a listy indického konopí, hašiš zpracovaná pryskyřice z květů).

Jak už asi tušíte, situace v USA je opět jiná než u nás. Stále více amerických států totiž přistupuje k legalizaci této drogy. V letošním roce se nejprve stal New York patnáctým státem USA, kde je konopí pro rekreační účely legální a o několik dní později jej následovala Virginia, která se stala prvním jižanským státem, jenž se k tomuto kroku odhodlal. Aktuálně je tedy marihuana legální v 16 státech USA. Ovšem pozor! Kouřit marihuanu, stejně jako používat a využívat konopné produkty, mohou opět lidé starší 21 let. Jedná se tedy o stejnou věkovou hranici jako v případě alkoholu.

Kouření cigaret

Ačkoli kouření přestává být v České republice „in“, stále ještě u nás můžeme zahlédnout mnoho mladých lidí s cigaretou. Ve Spojených státech amerických je ovšem situace opět dosti jiná. V mnoha státech je kupříkladu zakázáno kouřit ve veřejných prostorách, což má dopad i na kouření mladých. V ulicích jen tak mladé lidi s cigaretou neuvidíte, a to i díky reklamám v ulicích, které říkají, že je „cool“ nekouřit. V roce 2019 byl navíc Kongresem schválen zákon, podle nějž je možné kupovat a užívat tabákové výrobky i jejich elektronické alternativy až od věku 21 let. Prodej cigaret mladším lidem je tu navíc striktně hlídán, takže se často cigareta teenagerům do ruky ani nedostane.

Řízení automobilu

Zde pozor, čeští studenti na středních školách v USA řídit NESMÍ! Za žádných okolností a už vůbec nesmí jít do autoškoly a získat v USA řidičský průkaz.

Další text se tak týká rodilých američanů nebo mladých lidí ze zahraničí, kteří v USA nestudují na střední škole.

V České republice může získat řidičský průkaz na řízení automobilu osoba starší 18 let. Pokud jej vlastníte a budete ve Spojených státech amerických pobývat kratší dobu než jeden rok, postačí vám mezinárodní řidičský průkaz. Jiná situace ovšem nastává v případě, že byste chtěli získat americký „řidičák“, pro jehož získání platí odlišná pravidla než u nás.

Nejprve si lze udělat tzv. Learner’s Permit, což je provizorní řidičský průkaz, který může člověk dostat od 14 do 16 let (dle státu). Umožňuje přitom řídit osobní vozidlo, ale pouze za doprovodu dalšího člověka staršího 21 let, i když v některých státech lze jezdit do školy a zpět bez doprovodu.

Tento doprovod musí mít samozřejmě sám řidičský průkaz, a to tzv. Unrestricted Driver’s License neboli plnohodnotný „řidičák“, který se dá v USA získat od 16 do 18 let, a to opět podle pravidel daného státu. Možnost jeho získání ovšem nezáleží pouze na věku, ale také na tom, zda jste již držitelé provizorního průkazu Learner’s Permit. Pokud byste se rozhodli udělat si řidičský průkaz ve Spojených státech amerických a nevlastníte ten český, budete jej moci v ČR používat! Musíme ovšem doplnit, že je nutné mít vystavený mezinárodní řidičský průkaz z USA, přičemž platí jen jeden rok.

Věková hranice sexu

V České republice mohou mladí lidé sexuálně žít už od 15 let, což je v rámci evropského kontinentu vlastně průměr, neboť ve většině zemí činí zákonná věková hranice 14 až 16 let. Existují ovšem i výjimky. Tak například v Maďarsku může mít legálně sex i 12letý člověk, pokud je jeho partner jen o málo starší, ve Vatikánu a na Maltě naopak činí věk pro legální pohlavní styk 18 let. V rámci Spojených států amerických je věková hranice pro sexuální život rovněž variabilní. Ve většině států se nicméně jedná o 16 let, takže se nijak významně neliší od Evropy. Existují ovšem i výjimky.

V některých amerických státech je zákonná věková hranice už 14 let, ale může být i 18 let. Vyšší hranice přitom platí např. na Floridě, kde díky tomu např. došlo v roce 2015 k bizarnímu rozsudku. V tomto státě totiž zároveň platí, že pokud má sex se 17letým člověkem osoba pod 23 let, nejedná se o nic tak strašného. Nad 24 let už však jde o „těžký člen“. Starší tohoto věku přitom byla i učitelka Jennifer Fichterová, která měla v Polk County (dobrovolný) sex se svými třemi 17letými studenty. Soudce ji díky tomu poslal za mříže na neskutečných 22 let, což je v České republice délka výjimečného trestu.

Další zákony týkající se mladých lidí v USA

Pokud se chystáte do USA, možná vás budou zajímat i další zákony, které by pro vás mohly být v této zemi důležité. Na závěr jsme se tedy ještě zaměřili na věkovou hranici trestní odpovědnosti, dospělosti, svatby, sázení a držení zbraně.

  • V USA je hranice trestní odpovědnosti dosti specifická. Ačkoli za federální zločiny je určena věkem 11 let, naprostá většina trestných činů je postihována policí na státní úrovni. Hned 35 amerických států přitom tuto hranici nemá určenu vůbec. U nás přitom činí 15 let.

  • Ve Spojených státech amerických se také liší hranice dospělosti. Na druhou stranu ve většině států je to stejně jako v České republice 18 let. V některých státech může být ovšem tato 19 let a někde dokonce i 21 let, případně ji vymezuje ukončení střední školy.

  • Nepředpokládáme, že bystě chtěli za Atlantikem uzavírat manželský sňatek, nicméně pro úplnost doplňme, že možnost svatby je určena věkem 18 let. Musíme ovšem doplnit, že se souhlasem rodičů může ke sňatku dojít už dříve, přičemž pak je legální i sexuální styk s osobou, s níž by to jinak vzhledem k věku možné nebylo.

  • Pokud byste si chtěli v USA vsadit, ve většině států to lze od 18 let, což obvykle platí rovněž pro loterie, ačkoli věková hranice může být opět i 21 let. Tento věk je přitom hraniční i pro návštěvu kasina, v některých státech je tato hranice nicméně nižší.

  • Na závěr jsme si nechali zbraně, což je ve Spojených státech amerických aktuálně poměrně ožehavé téma. Legální držení nošené zbraně je většinou podmíněno věkem 21 let, někde je ovšem tato hranice opět nižší. Mladší přitom obecně mohou být členové policie nebo armády.

Potřebujete s výběrem studia pomoci?

Poraďte se s Janou Rule, majitelkou CCI

konzultace zdarma
Další Prom a setkání s paní Lee

Další Prom a setkání s paní Lee

Zdravím všechny mé čtenáře, nemůžu uvěřit, že už se to všechno blíží ke konci. Dnes se pobavíme o dalším Prom a jaké to bylo se opět vidět s paní Lee. celý příspěvek

Další změna rodiny?

Další změna rodiny?

Ano čtete správně, po třech měsících v Mission Viejo jsem si znovu sbalila celý život do kufru a vyrazila o dům dál. Vím, že to nezní jako zrovna dobrá zpráva, ale tentokrát z toho vyplynul asi ten nejlepší závěr mého pobytu. celý příspěvek